.

جزئیات خبر

آغاز فاز اجرایی طرح تفکیک پسماندها در مبدا در شهر ملایر

اداره ارتباطات
2972
1398/06/09
آغاز فاز اجرایی طرح تفکیک پسماندها در مبدا در شهر ملایر

پس از مدتها انتظار یکی از مهمترین رویدادهای زیست محیطی شهر ملایر تحت عنوان «طرح تفکیک پسماندها در مبدأ» به همت شهرداری ملایر  و با مشارکت بخش خصوصی به مورد اجرا درآمد.

به گزارش روابط عمومی شهرداری ملایر مجتبی داوری معاون خدمات شهری شهرداری ملایر با بیان این خبر گفت : مطابق مفاد ماده (4) آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها (مصوب مرداد ماه 1383)، کلیه شهرداریها موظف شده اند تا پایان سال 1392 تمامی پسماندها را به صورت تفکیک شده جمع آوری نمایند.

داوری در ادامه گفت : شهرداری ملایر پس از فراز و نشیب فراوان و تلاش بی وقفه در حوزه معاونت خدمات شهری، ضمن تهیه و ارائه «طرح تفکیک پسماندها در مبدأ تولید» ساز و کار لازم جهت اجرای این بند مهم از آیین نامه اجرایی قانون فوق را فراهم نموده و در ابتدای تابستان سال جاری پس از چندین مرحله انتشار فراخوان عمومی در روزنامه های محلی و کثیرالانتشار و با برگزاری تشریفات مزایده، مجری طرح مذکور را از بین واجدین شرایط به روش قانونی انتخاب و عملیات اجرایی این طرح را از ابتدای شهریور ماه آغاز نمود.

وی گفت: این رویداد مهم زیست محیطی که در نوع خود در تاریخ شهرداری ملایر بی نظیر است یکی از مهمترین حلقه های مدیریت پسماندها است که اجرای موفق آن منوط به مشارکت آگاهانه، فعال و مسئولانه ی شهروندان می باشد.

داوری در ادامه بیان داشت: «بطور عامیانه پسماندها به دو بخش تر و خشک (قابل بازیافت) تقسیم می شوند که قانوناً شهرداری موظف به ایجاد دو سیستم جمع آوری به طور جداگانه برای این دوبخش از زباله می باشد و علیرغم اینکه سالها از تصویب قانون مدیریت پسماندها و آیین نامه اجرایی آن می گذشت چیدمان ناوگان حمل و نقل پسماندها به گونه ای طراحی شده بود که شهروندان امکان تحویل پسماندهای تفکیک شده را به مأمورین شهرداری نداشته و اساساً پسماندها به صورت مخلوط جمع آوری می شدند که با اجرای این طرح یکی از مهمترین دغدغه های مردم و مسؤولین دلسوز شهر مرتفع شده و سیستم جمع آوری پسماندهای قابل بازیافت ایجاد و از اول شهریور ماه سال جاری به بهره برداری رسید.»

در این طرح شهروندان فهیم ملایر و کلیه نهادها و ارگانها (مراکز اداری ، تجاری و آموزشی) و مراکز تولید کننده پسماندهای انبوه (تالارها، رستورانها، صنوف مشابه و صنایع مختلف) به چند روش متفاوت می توانند پسماندهای خشک قابل بازیافت خود را به مجری طرح (تیم اجرایی شرکت آدین هور آریانا) با نام تجاری پیک پاک ملایر تحویل و ما به ازای آنرا نقداً و یا به صورت مبادله کالا به کالا دریافت نمایند.

وی گفت: در این طرح سیستم آموزش چهره به چهره پیش بینی شده و آموزشگران که هفت نفر از بانوان فعال محیط زیست می باشند با مراجعه به درب منازل، ضمن ارائه توضیحات لازم و تحویل بسته آموزشی و مشوقهای پیش بینی شده  و همچنین ارائه برنامه زمانبندی برای روز جمع آوری پسماند خشک، از شهروندان محترم تقاضا می کنند پسماندهای خشک خود را از پسماند تر جدا نموده و پسماند خشک قابل بازیافت خود را در یکی از روزهای هفته که در برنامه ارائه شده مشخص شده است به تیم اجرایی پیمانکار تحویل و ما به ازای آنرا نقداً دریافت نمایند.

به منظور جلب مشارکت حداکثری شهروندان، چندین مدل مشارکت ارائه شده است که هر یک از شهروندان عزیز با انتخاب یک یا چند مدل متفاوت می توانند در اجرای این طرح مشارکت داشته باشند. در واقع این طرح از تلفیق چند مدل اجرایی به دست آمده است از جمله مدلهای ارائه شده می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. مدل بلوک گردشی برای جمع آوری هفته ای یک بار پسماندهای خشک قابل بازیافت: در این مدل شهر به سه محدوده مشخص تقسیم شده و برای جمع آوری پسماندهای خشک هر محدوده از یک خودرو وانت با طرح متحدالشکل بهره گیری می شود. در این طرح محدوده فعالیت هر خودرو به شش قسمت یا محله (جمعاً 18 محله) تقسیم و برای جمع آوری پسماندهای خشک هر قسمت در یکی از روزهای هفته اقدام می شود. درواقع طبق برنامه ریزی به عمل آمده زمانبندی جمع آوری پسماندهای خشک هر محله تعیین و توسط آموزشگران به ساکنین محلات اعلام می گردد.
  2. مدل آژانس بازیافت: در این مدل هر یک از شهروندان می توانند در هر ساعت از شبانه روز با شماره تلفن پنج رقمی 31550 که بدین منظور در دفتر پیمانکار پیش بینی شده است تماس حاصل نموده و درخواست خود را برای جمع آوری پسماندهای خشک ثبت و آدرس محل سکونت و یا فعالیت خود را به اپراتور اعلام می نماید. عوامل اجرایی پیمانکار بلافاصله پس از دریافت آدرس، در محل حاضر شده و پسماند خشک تفکیک شده را از شهروند تحویل گرفته و مابه ازای آنرا پرداخت می نماید.
  3. استفاده از فضای مجازی برای پیشبرد اهداف طرح: در این مدل ضمن طراحی و معرفی اپلیکیشن موبایلی تحت عنوان پیک پاک ملایر، فضای مناسبی در اختیار ساکنین شهر قرار می گیرد تا هر یک از شهروندان بتوانند به راحتی درخواست خود را برای جمع آوری پسماندهای خشک ثبت نمایند. عوامل اجرایی پیمانکار بلافاصله پس از رؤیت درخواست شهروندان به آدرس اعلام شده مراجعه نموده و ضمن دریافت اقلام تفکیک شده ما به ازای آنرا به متقاضی پرداخت می نمایند. این اپلیکیشن در نرم افزار بازار نصب و به راحتی و به صورت رایگان در اختیار شهروندان قرار می گیرد.

 

 

  1. نصب غرفه یا کیوسک بازیافت: در این مدل در برخی محلات که امکان استقرار کیوسک یا غرفه بازیافت وجود دارد پیمانکار نسبت به نصب کیوسک اقدام می نماید. هریک از شهروندان که نتوانسته اند به هیچ یک از روشهای بالا با اکیپ اجرایی پیمانکار ارتباط برقرار نمایند نسبت به انتقال پسماندهای خشک قابل بازیافت خود به محل استقرار کیوسک یا غرفه بازیافت مراجعه نموده و ضمن تحویل اقلام تفکییک شده به متصدی غرفه ما به ازای آنرا دریافت می نماید.

داوری گفت: «بنابراین در طرح تفکیک پسماندها در مبادی تولید ، نیروی انسانی و ماشین آلات به گونه ای سازماندهی شده اند و همچنین بسترها به گونه ای فراهم شده اند که شهروندان عزیز بتوانند با ساده ترین روشها و حداقل امکانات در اجرای طرح مشارکت نمایند. وی در پایان اشاره کرد مهمترین فاکتور در اجرای موفقیت آمیز این پروژه همکاری و مشارکت عالمانه مردم عزیز به ویژه بانوان محترم با شهرداری است چرا که بخش قابل توجهی از پسماندهای عادی در آشپزخانه ها تولید می شود و همکاری و مشارکت بانوان در تفکیک پسماندهای تر و خشک در آشپزخانه ها نقطه عطف این پروژه می باشد. انتظار می رود هریک از شهروندان با پذیرش وظیفه شهروندی خود شهرداری را در اجرای این طرح یاری نموده و نقش مؤثر خود را در اجرای این پروژه مهم زیست محیطی ایفا نمایند.